dijous, 5 de gener del 2012

Jordi Adell: Entorn personal d'aprenentatge com a enfocament educatiu.

  Jordi Adell, és Doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i professor del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I (Castelló), i director del Centre d’Educació i Noves Tecnologies. 
En aquest vídeo la idea més important que vol transmetre és que no estem sols en el sentit de que hi ha molts mestres que estan una miqueta peduts en aquest món però que mitjançant intenet podem trobar moltes ajudes.
Tal com diu Jordi Adell, un mateix és el protagonista a l’hora de formar-se, però, per arribar a aquesta formació és necessària l’aportació de moltes altres persones que de manera desinteressada aporten els seus coneixements. 
 

Video d'interés

Adjunto un vídeo de l'escola Castell de Santa Àgueda on els propis nens expliquen les TIC.
M'ha semblat molt maco.

UDTIC Tardes

Avui només arribar a classe el Xavier ens ha explicat que havia rebut un correu molt especial, ens l'ha ensenyat i em vist que eren els de UDTIC de tardes, ens han fet un video molt interactiu on ens explicaven en que consistia el pla TAC.
Nosaltres els hi hem volgut retornar la "juguesca", com que no teniem prou temps per a fer-los un video hem pensat que una manera divertida era a partir d'un hasthag donar-los les gràcies. I així ho hem fet   #UDTICtarda, he de dir però que hem fet com una mena d'experiment, hem enviat el text partit amb frases curtes i ells a través del hasthatg el llegiràn tot seguit.
El text deia així:

10.Hola nois i noies.
9.Som la classe de UD TIC del matí.
8.Primer de tot us volem agrair haver compartit amb nosaltres el vostre vídeo sobre el Pla TAC. 7.Ens ha anat molt bé perquè havíem de fer el treball sobre aquest tema.
6.El vídeo ha estat divertit.
5.Ens hauria agradat retornar-vos un vídeo però no tenim temps.
4.Volem fer un experiment amb el Twitter.
3.Es tracta d'enviar el missatge fragmentat en frases curtes i veure si a través del hashtag el podem llegir tot seguit.
2.Preveient l'ordre amb el que arribaran els fragments, us l'enviarem començant des del final.
1.Moltíssimes gràcies.

Com podem comprovar les frases són curtes i estan numerades.

Va ser una activitat molt divertida i interactiva.

Què pensem de les TIC a l'escola?

Com era d'imaginar un cop tornats de pràctiques a classe hem parlat sobre l`´us de les TIC a la nostra escola.
El Xavier ha dividit la classe amb 5 grups de 5 i cada grup dedicava 5 minuts a parlar sobre el tema.
El meu grup era format per : l'Eva, la Marta, en Josep, la Regina, i jo.
Em contestat les següents qüestions:

1. Utilitzem les TIC com a:
Com a objectiu:
Com a recurs:
Com a context:

2. Barreres de primer i segon ordre:
( temes de formació ( primer ordre), temes de motivació ( segon ordre ))
Hem arribat a la conclusió que la majoria de barreres és per part dels docents, també pels pocs ordinadors del centre i la orgiantizació d'aquest per a poder-los fer servir ( poques hores a l'aula d'informàtica)...

3. Continguts digitals.
Quins matèrials utilitzen els nens/es?
-Jclick
-Powerpoint i word
-Simulacions ( vídeo, youtube...)

Aquesta classe m,'ha agradat molt ja que mitjançant la opinió i la valoració de tots els memebres del grup hem pogut veure com estan les escoles actualment respecte a les TIC, com els professors les porten a terme i quines escoles i quines no les utilitzen.

El tema de les barreres ( de primer o segon nivell) també m'ha semblat molt interessant, veure en quin nivell de barrera està la nostre escola i com poder-la classificar.


I a les pràctiques...

Hola, estic a l'escola de pràctiques Sol Ixent de Mataró.
És una escola concertada d'una sola línia, cal dir però que no fan massa ús de les TIC.
Els alumnes de la meva classe ( 3r de primària) pugen amb grups de 12 ( 12 i 12) mitja hora a la setmana. El seu objectiu principal dpaquestes classes és que aprenguin a manejar minimament el word i internet com també jugar mitjançant jocs interactius on a partir d'ells treballen les diferents àrees.
Però amb tot això he de dir que si no hi ha un bon professor darrere que els pugui ensenyar a utilitzar aquestes eines els nens no n'apendran.
He pogut observar que els ordinadors són bastant antics i van molt lents, els professors no saben manejar-los de manera que necessiten una persona que els hi ensenyi una mica. ( En aquest cas era jo la encarregada d'ensenyar als professors com insertar una imatge d'internet al word).
Tot i així penso que el recurs del joc on els nens toquen les diferents àrees està molt bé, és molt interactiu i divertit, però al mateix temps penso que hi hauria d'haver més ordinadors en tota l'escola perquè els nens i els professors puguin fer-ne més ús.

Diferents tipus d'aprenentatge

Avui hem seguit amb les exposicions dels diferents tipus d'aprenentatge:

-Learning for life
-Aprenentatge entre iguals
-Autoaprenentatge
-Aprenentatge significatiu
-Aprenentatge invisible
-Tipus d’educació
-Aprenentatge situat
-Learning by doing
Entre tots hem volgut aprofundir cadascun dels diferents tipus d'aperenetatge així que cada grup explicava aquell que havia treballat.
Més tard hem començat a parlar sobre les pissarres digitals ( Tema molt interessant per tots nosaltres ja que és un tema d'actualitat i que s'utilitza a les escoles i que nosaltres ho desconeixiem bastant)
Hi em treballat a partir del programa smart, aquest programa té moltissimes eines i aplicacions per treballar la pissarra digital .

També em observat les  duespissarres digitals que tenim a la universitat, són tàctils i es mou el retolí mitjançant el dit. Els retoladors un cop són alçats del seu lloc es converteixen en punters per a poder pintar-la.

dimarts, 3 de gener del 2012

PREZZI

Avui hem comnçat a utilitzar un nou programa enomenat prezzi, el prezzi és un programa tipo el powerpoint, serveix per a fer presentacions però és una mica més sofisticat.
Un cop em entés com funcionava el prezzi el Xavier ens ha explicat que la pròxima sessió el posarem en pràctica.


Opinió personal: Aquesta classe m'ha semblat molt interessant ja que, he pogut entendre com funcionava el prezi un programa molt actual i divertit que ens serveix per a fer presentacion tipo powerpoint però posant zoom a aquells aspectes més interessants.

Twitter

L'educació mitjançant les TIC ens porta a descobrir nous programes, la descoberta i la creació d'una conta de twitter ha estat avui l'objectiu de la classe.
Hem vist que és una eina molt interessant per a poder endinsar-nos en el món de les noves tecnologies a les aules ja que, a partir de hashtags podem arribar allà on volguem, viatjant de hashtag en hashtag.

Aquesta web ens explica detalladament per a que serveixen els hashtags i com podem utilitzar-los.

Donar-se de alta a twitter és molt fàcil només calen 5 minuts i la següent pàgina web.


AULA 2.0

La sessió d'avui dia 28 de novembre hem parlat sobre les noves tecnologies a les aules i sobretot sobre l'aula 2.0.
Aquest projecte consisteix en integrar les tencologies de la informació i de la comunicació (TIC) als centres educatius que contemplen l'ús personalitzat d'un ordinador portàtil per part de cada alumne. No només es tracta de dotar cada alumne amb un ordinador sinó també de posar en marxa les aules digitals dotades d'infrasctructures i de conectivitat a internet per obrir-les a la realitat que estem vivint.
Per aquesta raó dins del projecte escola 2.0 podem parlar de pissarres digitals, Wifi, i projecte 1x1 ( llibres de text multimèdia) totes aquestes eines estan pensades per a felicitar el procés d'aprenentatge a l'alumnat..
A continuació adjuntaré un link on s'explica el projecte d'aula 2.0.

http://www.proyectoaula20.com/